InnoSportLab De Tongelreep.

Vooruitgang door innovatie

Wil je bij de beste horen dan moet je blijven ontwikkelen en vernieuwen. Want stilstand is achteruitgang. Zeker in de sport. Dat betekent continu bezig zijn met verbeteren en innoveren. InnoSportLab is hoogwaardige ontmoetingsplaats waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samenwerken aan het ontwikkelen en testen van innovaties in de zwemsport.

Het fieldlab is gehuisvest pal langs de badrand van het KNZB trainingsbad. Juist dit vierbaans trainingsbad en de aanwezige Nationale ploeg bieden alle kans om nieuwe producten en trainingsmethoden te testen en perfectioneren. Het doel is om coaches en zwemmers onder optimale omstandigheden te kunnen laten werken.

De topzwemmers en coaches worden dagelijks ondersteunt door een team van embedded scientists. Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in biomechanica. Of inspanningsfysiologie. Met embedded bedoelen wij dat de wetenschappers nauw betrokken zijn bij de sportpraktijk. In plaats van werkzaam vanuit een universiteit. De scientists zijn wetenschappelijk geschoold. Maar wel met een praktische inslag. Ze voeren testen en metingen uit, om de voortgang van de topsporters te monitoren. Bijvoorbeeld door zwemanalyses.

Sportinnovatie biedt enorme kansen voor het bedrijfsleven. Tal van producten en diensten die bedacht werden voor de zwemsport vinden hun weg naar de markt. Die kruisbestuiving maakt dat bedrijven en wetenschappers graag starten in dit sportcentrum.